L’economia catalana es basa en una forta activitat industrial. L’activitat manufacturera i els serveis relacionats amb la indústria sumen el 50% del PIB de Catalunya.
Els sectors industrials a Catalunya són potents i diversos, capaços de generar creixement per la seva capacitat de formar sinergies entre activitats.
La indústria es caracteritza per estar molt diversificada, els sectors més destacats son:

Alimentació

Les industries alimentàries son el sector número 1 de l’encomia de Catalunya, genera una facturació que equival al 16,28% del PIB català.

Catalunya acull empreses de tota la cadena de valor alimentaria, des de productors i proveïdors agroalimentaris, matèries primeres i additius, transformadors industrials i artesans, així que trobem categories com ara l’agricultura, aliments i productes gourmet, vins i begudes, etc.

Cal destacar que Barcelona i Catalunya ofereixen els millors centres d’investigació especialitzats en innovar en tendències d’alimentació i begudes.

 

Packaging

Aquest sector comprèn des dels fabricants de matèria prima, fabricants d’envasos i embalatges, fabricants de maquinària de procés i envasat, equips perifèrics i final de línia fins l’usuari final; el que implica una gran participació del packaging, de manera directa o indirecta en tots els sectors industrials.

A Catalunya el packaging està especialment lligat a sectors com ara l’alimentari o el farmacèutic, ja que és on les empreses busquen estratègies de diferenciació.

Logística i transport 

Catalunya és l’únic lloc del sud d’Europa que acull a la vegada un port internacional i un aeroport, i zones lliures d’impostos i logístiques amb capacitat d’emmagatzematge en una àrea de 12km.

A través d’aquest sector, Barcelona connecta a 400 milions de consumidors a Europa i el nord d’Àfrica en menys de 48 hores. La seva ubicació geogràfica i els estrets vincles amb Llatinoamèrica l’han convertit en un lloc de primer nivell per distribuir béns i serveis als principals mercats.

Automoció

Catalunya concentra el 21,8% de les empreses d’automoció d’Espanya, el que la converteix en un important centre de fabricació d’automòbils. Genera el 8,66% del valor total del PIB, l’automoció és el segon sector més important de l’economia de Catalunya.

És un dels principals eixos de R+D i enginyeria d’automoció d’Europa, així com un eix de solucions IT i desenvolupament de software per vehicles i mobilitat.

Ciències de vida 

Una xarxa de primer nivell d’institucions mèdiques, hospitals, centres d’investigació i empreses farmacèutiques; ha convertit a Barcelona i Catalunya en un centre líder en ciències de la vida.

Les industries de la salut, el benestar i les ciències de la vida inclouen una àmplia gamma de sectors, com el farmacèutic, les tecnologies mèdiques, la biotecnologia, la cosmètica, la veterinària i el nutricèutic, així com diversos agents com hospitals i clíniques.

TIC

El sector de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació -TIC- té com activitat principal el desenvolupament, producció, comercialització i ús intensiu de les mateixes.

La indústria catalana està adoptant ràpidament tecnologies avançades com la digitalització, la impressió en 3D o la robòtica, i Catalunya s’està convertint en un destí destacat de nous centres d’innovació d’empreses estrangeres.

La indústria catalana del videojoc és un dels sectors més dinàmics en l’àmbit dels continguts digitals, posicionant-se com un motor de l’economia digital.

R + D

Barcelona està ​​considerada la 4ª ciutat tecnològica del món; també s’ha situat en el cinquè lloc de la llista de ciutats europees més atractives per la inversió estrangera en el sector tecnològic.

Catalunya compta amb un escenari d’innovació consolidat que ajuda a les empreses internacionals a aconseguir els seus objectius d’innovació.

Barcelona s’ha consolidat com una de les ciutats líders en el món de la disponibilitat de talent internacional, amb un augment de professionals en activitats de R+D del voltant d’un 4%. El número d’investigadors de Catalunya també creix un 4%.

Energía

A Catalunya, l’energia i els recursos naturals han estat sempre un factor essencial per la competitivitat i el desenvolupament econòmic. Aquest potent sector inclou tant la producció i distribució d’energia, l’eficiència energètica, el tractament del cicle de l’aigua i la gestió de residus, entre altres.

Hi ha un número important d’empreses que desenvolupen solucions innovadores en eficiència energètica a Catalunya, amb un alt potencial exportador. A més a més, la regió presenta grans possibilitats per el desenvolupament de projectes d’energia solar, eòlica i de biomassa.

Les solucions industrials que enforteixen aquests sectors. 

Cada sector creix gràcies a múltiples factors que l’afavoreixen i l’ajuden al seu desenvolupament; però tots aquests sectors tenen una cosa en comú: han evolucionat després d’una transformació digital. Quan va arribar la indústria 4.0 a Catalunya aquests sectors van començar a utilitzar eines i solucions digitals especials per la indústria que els ajudessin a millorar els seus processos.

El desenvolupament i la implantació de solucions industrials a Catalunya juga un paper molt important, i és pel que existeixen empreses com Innova IT que ofereix totes les solucions que necessita una empresa industrial, independentment del sector on pertanyi.

Li va agradar est articulo?

Rebi setmanalment en el seu correu electrònic nous articles sobre tendència indústria i tecnològica i indústria 4.0.
Subscrigui’s a nostra newsletter


Si vol més informació o té preguntes o idees que li agradaria compartir amb Innova IT: enviï’ns un missatge a comercial@innovait.cat o ompli el formulari a continuació i li respondrem al més aviat possible.
Per a una cosa més específica i concret, demani’ns cita prèvia i visiti’ns en les nostres instal·lacions.