Des de sempre, la humanitat (i totes les espècies en general) ha estat en una lluita i competència constant per la supervivència. Un dels factors més crítics és la limitada existència dels recursos.

Comencem per aprofitar el que ja hi havia pel consum directe, passem a generar tècniques de producció, i sense importar l’espai temporal que s’observi, s’estaran millorant i generant maneres d’aprofitament dels recursos.

Tecnològicament es podria prendre com a punt de partida el neolític (fa 12.000 anys aproximadament); del que tenim les evidencies més antigues de desenvolupament de l’agricultura i la ramaderia. Des de llavors, passem per tres “Revolucions Industrials” i estem a la quarta.

L’aprenentatge automàtic (Machine Learning) és un concepte que té forces anys. En poques paraules, a un sistema (ordinador) s’ingressen les dades (segons l’algoritme, la quantitat varia) i ens retorna un programa. Aquest programa podria resoldre, de manera molt precisa, relacions entre patrons que no son senzilles de resoldre per altres medis.

Un exemple clàssic seria inserta imatges de gats. El model de Machine Learning entrenat se li inserta una imatge i podria identificar amb certesa si la imatge és d’un gat o no.

L’aprenentatge automàtic (ML) ara mateix és una eina que pot ajudar a optimitzar i prendre millors decisions per fer front a problemes del canvi climàtic, problemes en la cadena de subministres, entre molts altres.

Dins de la indústria es pot obtenir una gran quantitat de dades, que sumat al procés d’aprenentatge automàtic, podria proporcionar-nos dades estadístiques que difícilment es podrien considerar per altres mètodes. D’aquesta manera milloraria la capacitat de presa de decisions i la optimització dels sistemes automàtics.

Avui en dia existeixen empresa com INNOVA IT que es dediquen al desenvolupament d’Analytics i Machine Learning per altres organitzacions del sector industrial, on tenen per objectiu l’optimització dels processos, impulsats per l’aprenentatge automàtic.

A la indústria sempre necessitarem machine learning per millorar els processos; és moment de fer el següent pas cap a la transformació digital.

Escrit en col·laboració amb Arturo Prado Romero

T’agradat aquest article?

Rebi setmanalment en el seu correu electrònic nous articles sobre tendència indústria i tecnològica i indústria 4.0.
Subscrigui’s a nostra newsletter


Si vol més informació o té preguntes o idees que li agradaria compartir amb Innova IT: enviï’ns un missatge a comercial@innovait.cat o ompli el formulari a continuació i li respondrem al més aviat possible.
Per a una cosa més específica i concret, demani’ns cita prèvia i visiti’ns en les nostres instal·lacions.