La intel·ligència artificial s’associa amb tecnologia i innovació, i amb el pas dels anys el seu desenvolupament ha ajudat a la evolució del món tecnològic a través de la combinació d’algoritmes plantejats amb el propòsit de crear màquines que presentin les mateixes capacitats que l’ésser humà. A continuació, t’explicarem algunes de les millores que ha aconseguit la intel·ligència artificial aplicada a la indústria.

Inteligencia artificial en la industria

Més solucions industrials

Sectors industrials amb intel·ligència artificial. 

La IA (intel·ligència artificial) actualment és molt reconeguda, però cal dir que es troba en una fase molt inicial; el seu potencial és tant gran que fàcilment es podria protagonitzar una revolució tant exitosa com la que va generar Internet.

Es pot aplicar en múltiples sectors industrials, aquí te’n ressaltem alguns, juntament amb exemples que es podrien aplicar:

Alimentació / Agricultura.  
sector Alimentació

Dins d’aquest sector existeixen empreses que ja han aplicat la intel·ligència artificial i s’han trobat amb resultats molt positius; com per exemple la companyia Plenty, amb seu a Sant Francisco. És una startup d’avantguarda de l’agricultura vertical, i ha revelat que cultiva 400 vegades més aliments per hectàrees que una granja tradicional, ja que la IA i els robots controlen el consum d’aigua i de llum, així com la temperatura de l’entorn.

Per una altra banda, cada vegades és més comú trobar-se amb els anomenats “farming robots”, que estan canviant la forma de la recol·lecció. A través de la intel·ligència artificial fan el reconeixement dels aliments que ja es troben en òptimes condicions per la recol·lecció i el robot (amb un programa) rep l’ordre per recollir l’aliment.

Packaging 

El secret del sector dels envasos i embalatges és aconseguir produir quantitats molt grans amb la mateixa qualitat. Per aquest motiu, és ideal una reacció immediata davant de situacions imprevistes, com productes que no tinguin un estàndard pautat. Amb la intel·ligència artificial s’aconseguiria tenir sistemes de robots amb sensors i sistemes de visió que identifiquen productes que no comptin amb la qualitat necessària i aplicar una reacció adequada, així com retirar-lo de la línia de producció.

Logística i transport.

Els serveis logístics solen tenir moviments massius de mercaderies, el que es reflexa com milions de factures anuals de diversos venedors, socis i proveïdors.

És aquí on les tecnologies de IA, mitjançant un sistema amb processament de llenguatge natural son capaces d’extraure informació com imports de facturació, dates, direccions, entre altres. Després d’una classificació de dades, es poden extraure i introduir-les fàcilment en el software de l’empresa per generar una ordre.

Respecte al transport, només recordarem que els automòbils sense conductor ja son una realitat. Aviat podrem veure grans companyies de transport que funcionaran d’aquesta manera gràcies a la IA.

Automoció.
sector Automoció

En els últims anys els cotxes i altres vehicles s’han transformat ràpidament; aconseguint que les connexions externes siguin una realitat: assistents per veu, telemàtica, GPS, Wifi, dades generals de navegació, manteniment predictiu, etc.

El millor exemple del que tindrem en un futur en aquest sector amb la IA es pot veure amb el que ha aconseguit Audi. Ha introduït una tecnologia que connecta els cotxes a la infraestructura dels semàfors, el que permet als conductors d’algunes ciutats sincronitzar la seva conducció per evitar els semàfors en vermell.

Farmacèutica / salut
sector Farmaceutica

Dins de totes les possibilitats que la IA té en el sector farmacèutic, es troben casos on la intel·ligència artificial pot ajudar en el desenvolupament de fàrmacs al predir la forma en que es poden comportar determinades molècules i estudiar les probabilitats que puguin ser nous fàrmacs. Això també millora la forma en què els científics dissenyen, selecciones i personalitzen els medicaments.

També dins de les novetats en aquest sector, està la detecció precoç del càncer de pell gràcies a la intel·ligència artificial. Investigadors del MIT acaben d’entrenar aquest model d’aprenentatge automàtic utilitzant 20.400 imatges de la pell de pacients. El sistema aconsegueix una precisió del 90,3% en la detecció de melanomes a partir d’imatges de telèfons intel·ligents.

TIC i videojocs.  

És fàcil vincular la intel·ligència artificial amb les TIC, perquè gràcies a la primera el seu desenvolupament ha augmentat exponencialment. Els exemples més clars estan en empreses tecnològiques com ara Google, que compte amb una gran varietat d’aplicacions que es veuen reflectides en els filtres de correu brossa per Gmail, l’assistent virtual Google Now, bots programats pel seu algoritme de cerca, el termòstat domòtic Nest, entre altres. Un altre exemple és el de Facebook. A través de la intel·ligència artificial compte amb el reconeixement d’imatge per què puguis identificar fotos i fer invitacions.

Per la banda dels videojocs, existeixen jocs on s’ha reflectit la importància de la IA. Per exemple, en el joc Halo, s’explica amb la Cortana, un personatge amb intel·ligència artificial que ajuda a l’usuari dins del joc. A l’inici el personatge té programacions bàsiques i amb el pas del temps, el seu desenvolupament a través de la IA fa que tingui una personalitat pròpia poder fer recomanacions específiques, desenvolupar sentiments, i en general, tot el que suposaria ser una persona, però sota condicions virtuals.

.

R+D 

Dins d’aquest sector ressaltarem un terme força conegut: el Big Data, ja que està considerat com el combustible que potencia a la IA.

Al treballar amb Big Data i dispositius IoT està clar que s’han de processar, emmagatzemar i donar sentit a la informació, aquesta feina pot ser complexa, però necessària en R+D. Aquí és on la IA ajuda a la gestió de les dades, permetent un accés en temps real i sempre disponible, a eines que permeten un anàlisi ràpid.

El Machine Learning, per exemple, ajuda a la automatització de les tasques relacionades amb la informació; com l’emmagatzemat, classificació, extracció i interpretació de les dades, optimitzant l’eficàcia de tots els flux de treball i aconseguint una bona execució en R+D.

Energia i Medi ambient
sector energia

No és cap secret dir que el nostre planeta es troba en una etapa difícil i que necessita tot el recolzament possible, a causa d’això la IA ha estat un aliat que ha pogut contribuir de manera significativa en el desenvolupament d’eines que han ajudat a la conservació de recursos naturals i ecosistemes. L’exemple mes clar el tenim amb les “Smart cities”, on en conjuntament amb l’IoT podem trobar una gran varietat d’eines que es basen en ajudar el medi ambient com ara: sensors en fanals per què només s’encenguin si detecten la presencia de persones, comptadors d’aigua i llum que analitzen els seus recursos per detectar patrons de consum i anticipar-se a necessitats futures, mesurament de l’activitat de recollida d’escombraries en determinades zones per predir una gestió eficient, redirecció del tràfic al centre de les ciutats, entre altres.

La teva empresa està llesta per incloure Intel·ligència artificial o tecnologia avançada?, Contacta’ns.

T’agradat aquest article?

Rebi setmanalment en el seu correu electrònic nous articles sobre tendència indústria i tecnològica i indústria 4.0.
Subscrigui’s a nostra newsletter


Si vol més informació o té preguntes o idees que li agradaria compartir amb Innova IT: enviï’ns un missatge a comercial@innovait.cat o ompli el formulari a continuació i li respondrem al més aviat possible.
Per a una cosa més específica i concret, demani’ns cita prèvia i visiti’ns en les nostres instal·lacions.